După cum sugerează și numele, panourile fotovoltaice bifaciale captează energia solară și generează energie electrică din ambele părți ale acestora.
Partea din spate a panourilor bifaciale este acoperită asemeni celei din față, cu celule fotovoltaice care au rolul de a capta energia solară reflectată de suprafețele din spatele panourilor.
Energia astfel captată de către partea din spate a panourilor, nu este la același nivel cantitativ cu energia captată direct de la Soare de către fața panourilor, dar împreună dau un randament superior panourilor monofaciale.
Din cauza tehnologiei de funcționare cu ambele fețe active, panourile fotovoltaice bifaciale nu pot fi montate în aceleași condiții cu panourile monofaciale.
Acestea au nevoie de o suprafață reflectorizantă în spatele lor, cum ar fi nisip, pietre, sticlă, apă, sau tablă de culoare deschisă. Din aceste considerente ele nu pot fi montate în stil convențional pe acoperișul casei, deoarece nu au ce lumină să absoarbă din spatele panourilor.
Suprafețele recomandate pentru montarea panourilor fotovoltaice bifaciale sunt carporturile, filigoriile, instalațiile pe sol, domeniul agricol… și în principiu orice locație cu suficient spațiu și suport de reflecție a luminii în spatele lor.
Deoarece prețul panourilor bifaciale este mai mare decât a celor monofaciale, oportunitatea alegerii acestora trebuie să fie atent analizată și justificată.
La Expert Energy :
Oferim consiliere pentru întocmirea dosarelor necesare finanțării, astfel încât șansele ca acestea să fie aprobate mai repede sunt mult mai mari.
Deasemenea ne ocupăm de tot proiectul în toată integralitatea lui, respectiv, proiectare – executare instalație – punere în funcțiune – programare !
Solicită o expertiză
Leave A Comment