Paradox – Soarele arzător din zilele ultra-caniculare din perioada aceasta, face să scadă producția de energie electrică a instalațiilor fotovoltaice !
Supraîncălzirea acestora reduce eficiența lor, influențând procentul de lumină solară pe care un panou fotovoltaic îl poate transforma în energie.
Doar soarele în sine este ”prietenul” panourilor fotovoltaice, căldura în exces, nu !
Că tot am vorbit despre influențarea negativă a producției de energie electrică, iată în continuare o listă cu toți factorii care în anumite situații pot afecta negativ un sistem fotovoltaic:
Temperatura : Temperaturile ridicate vor reduce direct eficiența unui panou fotovoltaic.
Lumina solară : cantitatea de lumină solară directă pe care o primește un panou fotovoltaic este de obicei cel mai important determinant al cantității de energie electrică pe care o poate produce. Nici cel mai eficient panou solar nu poate genera electricitate noaptea, iar producția este diminuată în zilele înnorate.
Orientare și înclinare : orientarea panourilor către soare (cu fața spre sud dacă vă aflați în emisfera nordică) pentru a maximiza expunerea la lumina soarelui este cea mai bună. În funcție de latitudinea dvs., le puteți optimiza eficiența înclinându-le direct spre calea soarelui – în jur de 30-45 de grade.
Praf, zăpadă și resturi : Mizeria, frunzele, zăpada și alte resturi pot bloca lumina solară de la panouri. Asigurați-vă că vă curățați panourile solare în mod regulat pentru a le menține eficiente.
Vechimea panourilor : Pe măsură ce panourile fotovoltaice îmbătrânesc, eficiența lor va scădea lent an de an. Acestea fiind spuse, panourile solare de înaltă calitate pot dura 25 de ani sau mai mult – mai mult decât un acoperiș de asfalt.
Umbrire : Dacă umbrele din copacii sau structurile din apropiere vă blochează panourile, acestea nu vor atinge eficiența maximă. Această problemă este valabilă și pentru umbrirea parțială – dacă o celulă dintr-un panou fotovoltaic monocristalin sau policristalin este în umbră, capacitatea cumulativă de generare a energiei electrice a panoului va fi afectată negativ.
foto: Parc Fotovoltaic proiectat și realizat de Expert Energy Sibiu!
ÎMPREUNĂ pentru VIITOR
LA EXPERT ENERGY:
Oferim consiliere pentru întocmirea dosarelor necesare finanțării, astfel încât șansele ca acestea să fie aprobate mai repede sunt mult mai mari.
Deasemenea ne ocupăm de tot proiectul în toată integralitatea lui, respectiv, proiectare – executare instalație – punere în funcțiune – programare !
Solicită o expertiză
SUNTEM AICI PENTRU A TE AJUTA !
EXPERT ENERGY
Leave A Comment